TR EN

Yönetici / 2022-09-22

Cam çeşitleri denince akla öncelikle binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan camlar gelir.

Ancak camlar, çeşit konusunda teknolojinin de gelişmesi ile farklı alanlara yayılmaya başlamıştır. Günümüzde pek çok farklı alanda değişik türde camlar kullanılmakta ve bu sayede daha estetik görüntüler elde edilmektedir. Camların büyük bir kısmını genel olarak pencere camları oluşturmaktadır. Pencere camlarının yanı sıra vitrin camları, raf camları, kapı camları, korkuluk camları ya da duvar yerine kullanılan camlar da son dönemlerde sıkça karşılaştığımız kullanım alanları olarak karşımıza çıkar.

En Sık Kullanılan Cam Çeşitleri

Cam çeşitleri konusunda birbirinden farklı türde camların olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her biri kendi içerisinde farklı özelliklere sahip olan camlar, aynı zamanda kullanıcılar için değişik avantajları da beraberinde getirir. Aslında cam seçimlerinde sağladığı avantaj ve özelliklerin etkili olduğunu söylemek mümkündür. Yani genel olarak ihtiyaca göre tercih edilen camların çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Kristal camlar
  • Float camlar
  • Empirme camlar
  • Temperlenmiş camlar
  • Buzlu camlar
  • Tabakalı camlar
  • Telli camlar
  • Reflektif camlar
  • Renkli camlar
  • Emaye camlar
  • Lamine camlar
  • Çift camlar

Yukarıda sıralamış olduğumuz camlardan her biri kendi içerisinde farklı özellikler barındırır. Bazılar dayanıklılık açısından önemli bir konumda yer alırken bazıları da estetik görüntüleri ile bulundukları ortama farklılık katar. Bu nedenle cam çeşitlerinden bazılarının üzerinde durmakta fayda vardır. Şimdi, çeşitler arasında en çok merak edilen camlar hakkında bilgiler verelim.

Temperli Camlar

Yapısal olarak oldukça dayanıklı cam modelleri arasında yer alır. Güçlendirilmiş ya da sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli camlar, kırıldığı anda ufak parçalara ayrılmaz ve yaralanma riskini en aza düşürür. Dayanıklı bir yapıda olması nedeniyle çoğu zaman dış cephede tercih edilir.

Rekleftif Camlar

Güneşten gelen ısının kırılması için oldukça etkili camlardan biridir. Yüzey kısmına metalik bir kaplama yapılarak üretilir. Yüzeye uygulana metalik kaplama aynı zamanda ayna etkisi oluşturur ve bu sayede iç kısmın görünmesini sağlar. Genel olarak binaların dış cephelerinde karşımıza çıkar.

Çift Camlar

Çift camlar, diğer adı ile ısıcam olarak bilinir. İki ya da üç düz camdan meydana gelebilir. Isıcamlarda tabakaların arası vakum ya da gazla ile doldurulmuş boşluklardan oluşur. Ayrıca enerji tasarrufu konusunda etkili çözümler sunan çift camlar, ses yalıtımı için de çok fazla kullanılır.

Lamine Camlar

Lamine camlar, en az iki ya da daha fazla cam plakasından oluşur. Bu camların üretilmesinde PVB (Polivinil Butiral) kullanılır ve camlar ısı ve basınç ile bir araya getirilir. Ayrıca lamine camlar dayanıklı yapısının yanında akustik türleri ile ses yalıtımında öne çıkan cam modelleridir. Genel olarak kullanıldıkları alanlar ise güvenlik ve otomobil camlarıdır. Lamine camlara temperleme yapılması ise mukavemetlerini daha üst seviyelere çıkarmak mümkündür.

Cam çeşitleri denince akla öncelikle binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan camlar gelir. Ancak camlar, çeşit konusunda teknolojinin de gelişmesi ile farklı alanlara yayılmaya başlamıştır. Günümüzde pek çok farklı alanda değişik türde camlar kullanılmakta ve bu sayede daha estetik görüntüler elde edilmektedir.


whatsapp